PhD Courses in Denmark

Tektonisk praksis: metode og videnskabsteori

The Royal Danish Academy, the PhD School

Titel // Titel

Tektonisk praksis: metode og videnskabsteori

 

Sprog // Language

Dansk og Engelsk (begge er velkomne)

 

Ansvarlig(e) // Coodinator(s)

Pelle Munch-Petersen, Henriette Ejstrup

 

Kursusbeskrivelse (max 1500 anslag) // Course description (no more than 1500 keystrokes)

Når etnografien, arkæologer og historikere analyserer genstande og bygningskunst fra historiske kulturer er det på baggrund af tesen om, at kulturens viden er indlejret i materialet, håndværket og formen. Byggeriets udformning er et resultat af samfundet behov, dets økonomiske og økologiske muligheder, samt dets teknikker og teknologier. Tektonikken er dermed et vidnesbyrd, om hvad der var vigtigt og hvad der var muligt på et givent sted og tidspunkt.

På grund af klimakrisen skal arkitektur og planlægning gå nye veje. Hvordan kan bevist ’brug’ af tektonikken hjælpe til at styre arkitekturen i retning af at blive en del af løsningen?

 Tektonisk praksis: metode og videnskabsteori er en introduktion til tektonik som forskningsteoretisk felt og som en arkitektonisk metode. Kurset kontekstualiserer tektonisk teori i en kunstnerisk praksis i spændet mellem kulturhistorie, økologi (etik), teknologi og metodologi. Med udgangspunkt i arkitektoniske medier; materialestudier, tegning og modeller diskuteres tektonik både som et teoretisk blik på arkitekturen og et metodisk værktøj til arkitektonisk fremstilling. Kursets mål er at udfordre og udvide tektonikkens teoretiske udgangspunkt og udvikle modeller for tilgange til arkitekturen som er eksplicit tektoniske. Med andre ord – hvordan omsættes tektonisk teori til tektonisk praksis.

Kurset er opbygget som en vekselvirkning mellem forelæsninger med ind- og eksterne forelæsere, kompendielæsning med udvalgte tekster af Bötticher, Semper, Heidegger, Sekel, Frascari, samt fremlæggelser/plenumdiskussioner af samme. Dertil vil der være gruppearbejde, hvor de tektoniske teorier omsættes til praksis via materialestudier, tegning eller modelbyggeri. Kursets henvender sig til forskerstuderende fra arkitektur, ingeniør og øvrige byggetekniske uddannelserne.

 

 

Datoer // Dates

21.-25. oktober 2024

 

Lokalitet (fysisk fremmøde/digitalt) // Venue (physical attendance/online)

Fysisk fremmøde. Skolerådssalen – forplads

 

Min. og max deltagerantal // Min. and max participants

9-12

 

ECTS // ECTS

3

 

Tilmeldingsfrist // Application deadline

21st August 2024, the course will be open for applications six months prior to the course date(s)